Pensia de invaliditate

Persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca in totalitate sau pe jumatate, pot sa solicite sa primeasca pensie de invaliditate. Dat fiind ca pensia de invaliditate are mai multe grade, trebuie prezentate mai multe acte, conform carora se poate decide in care va incadrati.

Cine poate sa primeasca pensia de invaliditate?

Pot sa solicite pensia de invaliditate persoanele asigurate care si-au pierdut capacitatea de munca in totalitate sau doar pe jumatate. Motivele pot sa fie boli profesionale si tubercoloza, boli obisnuite, accident de munca sau accident care nu are nici o legatura cu locul de munca.

Persoanele care nu mai sunt apte pentru munca din cauza unui accident survenit la locul de munca, din cauza unei boli profesionale sau in timpul obligatiilor militare, au dreptul la pensia de invaliditate, fara sa se tina cont de stagiul de cotizare. In schimb, persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unei boli obisnuite sau din pricina unui accident care nu are legatura cu serviciul, vor avea dreptul la pensia de invaliditate doar in cazul in care implinesc stagiul de cotizare.

Daca o persoana nu este asigurat la data cand trebuie sa iasa la pensie, insa implineste toate conditiile, poate beneficia de pensia de invaliditate.

In functie de afectiune si de starea invaliditatii, sunt necesare controalele periodice, la fiecare 6 sau 12 luni, pana ce se implineste varsta legala de pensionare.

Gradele pensiei de invaliditate

 1. Gradul I – in acest grad se incadreaza persoanele care nu mai sunt apte pentru munca si trebuie sa fie supravegheate permanent. Persoanele care apartin in acest grad, au dreptul si la o alta suma, pentru platirea unui insotitor.
 2. Gradul II – persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca, insa nu necesita ingrijiri speciale, apartin acestei categorii
 3. Gradul III – aici se incadreaza acele persoane care si-au pierdut capacitatea de munca pe jumatate

In urma unei expertize medicale amanuntite se decide care este gradul de invaliditate in care o persoana se incadreaza.

Cum se calculeaza suma pentru pensia de invaliditate?

Stagiul potential este calculat astfel incat se calculeaza diferenta dintre stagiul complet si cel realizat. Cuantumul pensiei se calculeaza astfel incat se inmultesc punctajele acumulate prin decizia pensiei de invaliditate, cu valoarea punctelor de pensie.

 • 0,75 puncte in cazul invaliditatii de grad I
 • 0,60 puncte in cazul invaliditatii de grad II
 • 0,40 puncte in cazul invaliditatii de grad III

Acte necesare pentru pensia de invaliditate

 • cerere
 • decizia medicala
 • carnet de munca
 • livret militar, daca este necesar
 • diploma de studii
 • adeverinta in legatura cu conditii speciale de munca
 • adeverinta despre sporuri
 • dovedirea calitatii de financiar
© 2014 Pensie. Toate drepturile rezervate.