Pensia de boala

Persoanele care se confrunta cu o problema de sanatate din cauza caruia nu mai pot sa munceasca, au dreptul sa iasa la pensie de boala. Care este demersul pentru a primi pensia, ce acte trebuie prezentate si ce suma urmeaza sa va fie platita? Urmatoarele randuri o sa dezvaluie raspunsurile.

Cine se poate pensiona pe caz de boala?

Persoanele asigurate care si-au pierdut capacitatea de munca pe jumatate sau in totalitate din cauza unui accident, a unei boli obisnuite sau care a survenit din cauza locului de munca, pot sa se pensioneze pe caz de boala.

La fel, chiar si elevii sau studentii care si-au pierdut capacitatea de munca se pot pensiona pe caz de boala.

Care este demersul pentru a se pensiona?

Dupa accident sau diagnosticarea bolii, urmeaza trei luni de concediu medical. Dupa trecerea celor 90 de zile poate sa fie inaintat dosarul comisiei din localitate, care trebuie sa cuprinda documentele medicale, care dovedesc faptul ca persoana respectiva nu mai este apt pentru munca. Dupa ce comisia a evoluat dosarul, va decide daca este nevoie de pensionare temporara ori definitiva, in functie de boala si starea persoanei care a prezentat dosarul.

In functie de boala si de gravitatea acestuia, este posibil ca persoana care a solicitat pensia de boala sa fie supus la revizuri periodice medicale, care se pot intampla la 6 ori 12 luni.

Persoanele care ies la pensie de boala trebuie sa se prezinte la controale medicale pana la o anumita perioada. Urmarea neprezentarii la control poate sa fie chiar si suspendarea pensiei pe luna urmatoare in care ati fost programata.

Gradele pensiei de boala

 1. Gradul I: in aceasta categorie se incadreaza persoanele care nu pot sa munceasca si au nevoie de ingrijire. Persoanele cu pensie de boala de gradul I, au dreptul si la o suma lunara, pentru insotitor.
 2. Gradul II: persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca, dar nu au nevoie de ingrijire, au dreptul la pensia de boala de gradul II
 3. Gradul III: in acest grad se incadreaza persoanele care nu au capacitate deplina de munca, insa pot sa lucreze pentru 4 ore.

Ce acte trebuie sa contina dosarul?

 • cerere pensie
 • decizie medicala
 • carnet de munca
 • carnet de asigurari
 • livret medical, daca este cazul
 • diploma studiilor si foaia matricola
 • adeverinta pentru conditiile de munca speciale
 • dovedirea stagiului de cotizare
 • adeverinta legat de sporuri sau alte adaosuri

Dosarul cu actele cerute trebuie prezentate la casa de pensie la care apartineti.

© 2014 Pensie. Toate drepturile rezervate.