Calcularea pensiei de stat

Pensia de stat sau Pilonul I de pensie este de fapt pensia obligatorie, deoarece fiecare persoana salariata trebuie sa contribuie la bugetul de pensii. Calcularea pensiei este un proces complicat, despre care acum puteti sa aflati cateva informatii, pentru ca situatia sa devina mai clara.

In primul rand trebuie mentionat faptul ca pensia nu se poate calcula cu mult timp inainte ca o persoana sa poata iesi la pensie, deoarece calcularea pensiei depinde de foarte multe lucruri, precum punctul de pensie, al carei valoare difera de la an la an, deoarece aceasta este decizia de catre guvern.

Pentru calcularea pensiei se iau in considerare doar veniturile si sporurile pentru care s-a platit si contributie de catre salariat.

Pasii pentru calcularea pensiei de stat:

  1. Calcularea punctajului lunar

Mai intai trebuie calculata care este punctajul lunar al salariatului, incepand din prima zi de lucru si pana la ultima. Trebuie luat in calcul fiecare luna, deoarece pentru calcularea pensiei trebuie luat in considerare toata activitatea contribuabilului.

  1. Calcularea punctajului anual

Punctajul anual poate fi obtinut daca se aduna punctajele lunare dintr-un an si suma se imparte la 12. Aceasta procedura trebuie repetata la fiecare an de munca, dupa care punctajele anuale trebuie adunate. Suma astfel obtinuta trebuie impartita la vechimea intreaga (stagiu complet de cotizare), astfel se va obtine punctajul mediu anual. Acest punctaj reprezinta numarul punctelor pe care salariatul a acumulat de-a lungul activitatii.

  1. Calcularea valoarii de pensie

Pentru a obtine valoarea pensiei, punctajul trebuie inmultit cu punctul de pensie. Valoarea pensiei este schimbatoare, deoarece punctul de pensie poate fi modificat de catre guvern.

Cum am mai amintit si in randurile de mai sus, calcularea pensiei nu are rost daca mai sunt foarte multi ani, pana ce se poate beneficia de aceasta. Valoarea pensiei de care va putea beneficia un salariat depinde de foarte multi factori, care se schimba de an la an.

© 2014 Pensie. Toate drepturile rezervate.